About Me

Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia
Hope you all will enjoy reading my BLOG yang tak seberapa ni, Baru nak belajar2 buat BLOG sendiri sebagai mengisi masa lapang yang banyak berlalu dengan tanpa berbuat apa2. Hope you guys sudi2 kan lah menjenguk jenguk my BLOG ya. Tak da apa2 sebenarnya pun, but its ALL ABOUT MY FAMILY AND ANGELS of mine [Afiq,Damia,Dina] MASSAGE TO MY ANGELS...... You all are everything for MAMA [be a good kids] and [jadilah anak2 yang soleh dan solehah], berguna pada agama, bangsa, negara [be somebody for your own good]dan jauhilah diri dari perkara2 yg tidak baik ya sayang, itu saja yg MAMA pinta [tak lebih dari itu]. Buat yang TERBAIK utk MAMA ok]. And I promise to give the best for you all.....Mama SAYANG all of you. Please promise me that all of you will be a good kids....:D...Don't be naughty...

Sunday, October 28, 2012

Qurban Mama


Snooze from my hp alarm, eh hari ni hari minggu ler, kenapa alarm ku berkumandangan. oh ada tugas yang perlu dilunaskan hari ini. semalam sudah berjimba jimba bersama anak-anak ke senawang from 8.00am in the morning. Visit my bro and my sil at Salam Specialist. Kan they all dah jadi ibu dan ayah. tahniah again from sulong atas kehadiran ananda tercinta yang dinantikan sekian lama. Ahmad Al Falah B. Rafizi. Present from mama liza is on the way next month ya. at 9.30pm dah sampai kl nasib baik ongah balik kl semalam. leh lah sulong dan kids numpang balik. sorry nyempit nyemput kan your caldina. balik mandi titun. 



so hari ni 5.00am udah bangun ya. kerja-kerja bibik perlu diberes tin sebelum keluar melunaskan tugas pada bangsa, agama dan negara. walaupun ngatukkan. tugas tugas bibik harussss beres sebelum keluar rumah. masak lunch daging qurban masa kicap dan nasi putih. cuci baju2 kotoran yang sebakul. settled separuh jer dulu. balik ptg nanti sambung mendobi lagi. siap masak. siap-siap. beres. keluar rumah dengan senang hati sebab food untuk anak-anak dah sedia. 'abang take care adik ya, mama ada tugas diluar sebentar, dalam 1.30 tgh mama balik ya, tq so much abang'. walaupun ada tottttt yang leh tengok anak2 memang tak harap pun. 8.00 pagi dah mencabut out jugak. selfish sungguh. 'anak-anak mama keluar sebentar ya, take care'. thanx again abang'. keluar umah jugak walau si selfish buat muka dan cam tak izinkan. selalu cam tu. i kuar jugak. bukan nak ke mana pun. tugas perlu dilunaskan. semoga DIA melindungi perjalanan aku dan merestui langkah kaki ini. amin. aku hanya berserah pada MU. ya hanya pada MU  


my ex classmate a.k.a my bff

7.30am ooppssss, tudung ku tidak ada, tugas ini perlukan mamalove bertukar. bertukar image sikit. bila DIA nak bukak pintu hati ku untuk terus ya???. seru belum sampai. nasib baik my ex classmate datang jemput. terusan we all ke pasar tani merembat sehelai tudung. Then, ke Masjid Ar-Rahman Universiti Malaya, Jalan Pantai Bharu kita untuk tugasan penyembelihan untuk pemuda, pembungkusan dan pengagihan daging Qurban tugasan pu3 LP bagi masyarakat sekitar Lembah Pantai. Dirasmikan oleh Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar YB Senator Dato' Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin. Sebanyak 10 ekor lembu dikorbankan bagi tujuan pengagihan. Alhamdullillah tugas TAMMAT at 1.30pm dan mama terus pulang ke rumah seperti yang dijanjikan. 

Dan Qurban belum selesai. sambung mendobi, meng vaccum rumah. melipat kain baju. mama qurbankan tido petang hari ni. walaupun penat belum hilang. tugasan sebagai mama tetap dilangsaikan ya :D. senyum walau dalam hati.... errmmmmm.......kids i just want al of you to know that, mamaloveyou all so much, no matter how. ok. 

Friday, October 26, 2012

Tumix vs Lumix

nak masak kalau tak buh ni tak sodap



MOTIP nya.... aper ni ????
DUA BENDA YANG JAUH  BERBEZA 
DAN 
NAMA SEAKAN-AKAN SAMA, HEEEEEE


impian dah tercapai, thank q to someone yang belikan 
tuk den dan den bayar balik by installment....
kalau tak ...tak ngasooo lerrrrr

Rayo Kito

Bagi saya mereka yang pergi 
ke Mekah bagi mengerjakan HAJI sahaja 
yang layak 
meraikan HARI RAYA HAJI.
APA-APA PUN ... 
Salam Aidiladha to all readers. :D


Thursday, October 25, 2012

Fresh Flower Again

a friend of my siblings. tempahan for nikah. congrate dear. thanx sebab percaya pada along ni. syukur alhamdullillah she like it and for me all the hantaran perform well walau ada barang yang akan ditop up sendiri oleh tuan punya hantaran. fuuuhhhh selesai kerisauan dan kemeroyanan for this week. lega sesangat. dan yang paling lega she like it very much. tak habis-habis lidahnya memuji. lega nya thanx GOD. u help me so much. lain kali kalau kengkawan nak tunang ke nak nikah ke leh laaa rekemenkan along ya. dapatlah along duit poket sikit :D. Thanx again dear. and now lets the picture talk on my behalf.






Ahmad Al-Falah

Alhamdulillah...
sempena hari tetamu Allah wukuf di padang Arafah..
Ahmad al Falah bin Rafizi..

selamat dilahirkan 
pada tanggal 25.10.2012, 9 Zulhijjah 1433
Tepat Jam 10.55am seberat 2.47kg 


Rafizi Ab.Razak
and Zainorhana

Congrate... :D





Quote of Malam Rayo Aidiladha


Monday, October 22, 2012

lega sesangat

lega sangat hari ini, sebelum cuti panjang selama 4 hari akan datang. task untuk menfailkan 2 record of appeal bulan ini telah selesai dilunaskan. giler la sebulan 2 kali. sememangnya task ini memang cuakkan aku ya. pertama selamat pada 18 october 2012 dan yang kedua pada hari ini 22 october 2012. lega seleganya. boleh bercuti dengan hati yang tenang. walapun sungguh mencuak dan sungguh mengerikan. walaupun dah berpuluh puluh record of appeal yang telah dilaksanakan. perasaan mencuakkan tetap menghantui fikiran ku. lega dan alhamdullillah sekali lagi. semua dah selesai. saat getir sudah selesai. terima kasih padaNYA, walaupun getir dan payah tetap dapat dilunaskan.yeeehhhhh dah leh coti



kekadang

kekadang apa yang kita MIMPIKAN 
untuk masa depan tidak sebaik 
seperti masa lampau
Walaupun banyak kelemahan nya 
pada masa lampau itu....
Jadi terimalah seadanya......
Jadi yang keterlampauan itu
fikirlah seperti orang dewasa
jangan terlalu zalim pada manusia lain


Saturday, October 20, 2012

berak gajah berak semut

orang pakai tv plasma, dimintak nya tv plasma
orang beli lori dimintaknya lori
orang bukak kedai, dimintaknya kedai
orang beli handphone canggih, dimintaknya hp canggih
orang beli motor baru, dimintaknya motor baru
orang beli kete baru, dimintaknya kete baru
hamboi hamboi sonang ehhh nak mintak2....
den pun nak mintak gak.....
[korak nasik den kocik yooooo]

ontah camno lai den nak ngelakkkkk
:((
:((
:((
:((
ya allah selamatkan lah aku dunia akhirat..amin



the latest latest REQUESTED from him......


terkadang

Kadangkala , 
KITA TERSENYUM HANYA UNTUK MENUTUP LUKA DI HATI 
dan kadangkala , 
KITA KETAWA HANYA UNTUK MENGUBATI KESEDIHAN DALAM DIRI . 
Adakalanya , 
KITA MELANGKAH DENGAN PENUH YAKIN , 
sedangkan , BERJUTA PERASAAN GOYAH MENUNGGU REBAH . 
Apabila MENANGIS , TIADA SIAPA YANG TAHU . SEMUANYA , 
DEMI MENERUSKAN HIDUP! 
walau SIAPA PUN KITA , DI MANA KITA BERADA , 
LANGIT TETAP DI JUNJUNG . 
SELAGI KITA MASIH HIDUP , LANGKAH MESTI DITERUSKAN . 
JANGAN , SESEKALI KESAL dengan NASIB DIRI 
kerana KITA ADALAH SEBAHAGIAN MAKHLUK 
ALLAH SWT YANG SEDANG DI UJI OLEH - NYA ♥

Thursday, October 18, 2012

Year End Exam

GOOD LUCK AFIQ, DAMIA & DINA

doa mama sentiasa mengiringi perjalanan 
kehidupan kalian..... amin 
buat yang terbaik, make mama proud 
from all of you





r.e.s.p.o.n.s.i.b.i.l.i.t.y.


Tuesday, October 16, 2012

baru saya tahuuuuuu


oh nama nya ini 'treadmill' baru mak cik tahu. ish ish kampongnya saya. dah pernah guna tapi namo eh memang seh tak tahu. teringin nak ada satu benda ini dirumah. jadi tak perlu susah-susah suruh dihantar ke taman tasik jaya lagi. kejut-kejut tak mau bangun. akhirnya saya sambung tidur tanpa senaman on the weekend. huhuhuhuhu. susah mebebenor nak mintak tolong. kenapa kuasa memandu tiada pada saya :((. mengeluh lagi dalam hati. sekarang dalam usaha untuk kurus kan badan dan kurangkan lemak. heeeee. senang celik jer mata ni, benda dah ada depan mata. sure mahal kan :(. tak mampu saya. ermmmmm. tak mampu buek caro tak mampu milah oi. :((  apo dayo motong gotah, apo nak dikato. 


Monday, October 15, 2012

Sunday, October 14, 2012

Merajin Keterlampauan

mamalove masak ya hari ni teman-teman. 
menu meleleh mamalove untuk hari ni : 

gulai jeruk rebung bersama udang pekat melekat
[menaikkan kolesterol]

rebus bayam + kentang
[kunun kunun nak diet]

ikan kembong goreng ranggup
[terover ranggup, sib baik x rentong]

tempe goreng tepung
[tuk kebaikan minda kids, tp mama yg makan lebih]

sambal belacan + ulam raja + joring
[wajib, baru selera nak makan, kaw kaw kaw]

selamat menikmati hari minggu
dan selamat menjamu selera kengkawan....


JAHANAM diet ku ... :((

Quote of Sunday


Wednesday, October 10, 2012

WA X KACAU LU

wa tak kacau lu
jadi lu jangan kacau gua
gua diam-diam
lagi lu usik-usik
lu nak aper haaaaaa
kalau lu belani haaaa
lu jumpa gua la
gua tak lak takut punyerrrrr

rela menepung dari menasi

hai anak-anak ku, hari ni mama merajin memasak. tak diherankan der. sambal sardin + telur dadar. abang, kakak dan adik lebih rela menepungkan diri. abang kerajinan mengoreng lebihan tepung cekodok dari melayan nasi yang seperiuk tu. hai abang cita-cita nak masuk 'master chef' ke. tugas baru abang sekarang chef cilik kepada Damia n Dina. janji tengahari perut diisi ya. thank you abang. ada tepung dan telur pun dah ok dah kata si chef cilik SA. mama on DIET ok. saper nak habiskan nasi tu semua. selalu nya mama la yangg menghabiskan sebab mama kan tak suka membazir. sampai dagu mama dah berlapis kueh lapis balik ya. semua spare tyre dah kuar. oh tidak. mama lebih rela mendiet kan diri. dari menasikan kan perut mama ni. sian nasi-nasi tu, harap tak basi esok, tuk kids bawak bekal ke sekolah esok. itulah kesah seperiuk nasik dan semangkuk menepung cedokok. ermmmm......pasni kalau mama x nak masak, jangan salahkan mama malas ya. please kids elakkan pembaziran. bukan mama malas a.k.a pemalas. mama tak nak membazir. ok clear kids. bukan malas ya.

Quote of Wednesday


sedar diri lerrrrrr

bekerja untuk menunaikan tanggungjawap
atau
bekerja untuk menunaikan kehendak tempolok sendiri
tinggi sungguh tahap kesabaran ini

orang nak berak gajah
kau nak berak gajah
tak sedar diri yang
rezeki hanya sebesar kuman........



Sunday, October 7, 2012

It True..LIVE

ini kesah benar, kesah sebenarnya. true story dari seorang wanita yang baru 2 jam dikenali. bagai luruh jantung ini, mengigil seluruh badan. lelaki yang dipanggil suami sejak 8 tahun lalu. kaki judi, kaki perempuan dan kaki botol. dan dia wanita ini masih setia bersama. astafirullah al azim ya'allah. seorang lagi. 
bertahan demi anak-anak.......

semoga wanita2 seperti ini akan
sentiasa dilindungi oleh NYA 
yang mana esa.... amin


adakah wanita2 seperti ini
 adalah wanita yang 
'menganiaya diri sendiri' 

penganiayaan adalah penyeksaan...............



inilah wanita-wanita MALANG
dalam bahasa kasarnya
dan
dalam bahasa sopannya pula
WANITA YANG TIDAK BERNASIB BAIK



Nilai 3 + Gym



eh hari ni cuti kan, kenapa bangun kul 5pg gak ni?????. Cam lipas kudung basuh baju, sidai baju, keje wajib mendobi setiap minggu. then prepare bekpes for my bapak + mak + kids. mandi kan terus ke Nilai 3 bersama client pertama untuk tahun ini. wah cam gempak jer kan bizz saya ni. hahaha. rezeki bermusim saya. walaupun x gempak tapi saya seronok. tapi tetap takut. takut hasil nya tak performe well. ni lah masalah saya tidak yakin pada diri sendiri. camner nak maju. errmmm moga dipermudahkan. 2 client, hantaran with 'fresh flower' theme. scary gak. terima kasih pada NYA. atas rezeki ini, walaupun x banyak. tetap bersyukur. 2 jam di Nilai, then lunch at 'San Francisso Pizza Station' bandar baru bangi. bincang2 sikit pasal hantaran, then heading to Cheras hantar kain untuk tempahan. ex taylor razwan razwill. patut la sepasang baju kurung moden boleh mencedah hingga 180/-sepasang. mang hai maha ehh. den tompah baju kurung 27/- hengget sajor. tapi ukurun dah ambik cuma nak kena hantar kain jer. pikiaq punya pikiaq tak jadi kot. den bukan artis nak pi dinner manjang ngan baju maha2 tu. ralat raso eh nak bayar upah jahit sebanyak tu. tapi baju2 nya memang tip top ngetop. tengok sajor lerrrr. kalau vogue2 pun bukan sapo kesah pung. ala kadar sudah. kena lah tengok kerak sendiri kan. settled semua about 4.00pm. 





then terusan heading ke UTC a.k.a pudu sentral. sementara mak ada nak tengokkan the kids, sementara tengah free, sementara badan dah naik mendadak dadak ni. sementara, sementara, sementara. hey beraperr banyak sementarer derrrr. ke gymnasium ler kiter der. 2 jam yang menyeronokkkan. eh...eh... pergelangan tangan kiter dah kecik ler. ehh tapi tang peha ni cam samer jer. baru sekali, ingat leh kurus terus ke sis? huhuhuhu. kan ker best kalau gymnasium tu hanya dibawah umah saya. maunya kurus cam jiana jain...atau ella pajila. hahahah verangan lor. balik kepenatan. keterusan mengemas rumah san. 2.00 pagi titun kepengsanan. itu story mory on my saturday. ingat petang ni nak ke taman jaya. see how lor, kalau ado yang nak hantorr kan. daaaaa to all my readers.






Thursday, October 4, 2012

AZAM dalam hidup



setiap manusia pasti ada azam kan

dari rumah flat berazam untuk ada landed house
dari kereta kecil berazam untuk ada kereta besar
dari berisi berazam nak lose weight 
yang kurus cam lidi dan menambah berat
dari miskin nak kaya tak pun hidup senang
dari tak der apa-apa nak ada apa-apa
dari umah yang biasa berazam nak buat renovation 
dari melancong dlm negara dan melancong oversea 
dari pakai hangbag murah berazam handbeg mahal
dari yang tidak berjenama kepada yang berjenama

tapi semua azam di atas 
tidak mungkin tercapai untuk saya 
dalam hati tu teringin jerrrrr
kerana..........
sebelah saya tidak bekerjasam bersama

azam saya cuma nak lihat 
anak-anak berjaya dalam hidup
tak hidup susah macam saya
belajar hingga ke mercu jaya tinggi mencapai awan
dan supaya saya semakin dekat dengan NYA

itu saja...ya itu saja
hanya mampu meminta 
dan berdoa padaNYA

amin

ku mohon

ya allah jika benar
apa yang terdetik di hati ini
mohon pada MU yang satu
engkau pendekkan cerekarama ini

supaya kehidupan ini lebih teratur
supaya kehidupan ini lebih ceria
supaya kehidupan ini lebih gembira
supaya kehidupan ini lebih bermakna
supaya kehidupan ini lebih terrencana

seadanya......

supaya kehidupan ini tidak menaniya sesiapa
supaya kehidupan ini tidak benci sesiapa
supaya kehidupan ini tidak memaki sesiapa dlm hati
supaya kehidupan ini tidak mendendami sesiapa
supaya kehidupan ini tidak dan tidak akan ada dosa lagi
dan yang paling penting tidak menganiaya diri sendiri

tapi satu ku mohon pada MU
jangan lah kau ambil nyawaku
kerana anak-anakm masih
memerlukan seorang MAMA
sebagai tempat berlindung 

sebagai tempat mengadu
sebagai sahabat dan teman setia.....




To Someone

BE STRONG...
apa yang berlaku hari ini 
ada hikmah nya
dan percaya pada kebesaran NYA
qada dan qadar NYA
tiada apa daya
hanya.....
DOA mengiringi mu
tabahkan hati
kuatkan jiwa......

TAKE CARE

kak liza a.k.a RSR

Adakah AKU - PENAKUT

Adakah AKU ini PENAKUT ???????

Hari Ni TERDETIK Lagi

Kenapa KUASA MEMANDU 
tiada pada saya :((

ermmmm.......



terkilan sangat-sangat dalam hati.....
tak dapat hantar mak bapak
kemana saja they all nak pergi. 



Tuesday, October 2, 2012

relax la der


air cond kuat

kelang kabut semalam, 
segala mala urgent, 
tak der yang urgent x urgent 
melainkan yang urgent urgent belaka. 
adoi. bawak lah bertenang. 
i tak pernah jumpa orang macam ni. 
boleh kena sakit dada, 
sesak nafas. 
relax la bro. 
nak air cond pun agak-agak lerrrrr. 



Monday, October 1, 2012

Monday Blues Quote


New Moon

start the new moon with new mood. 
try to look ok. ermm. 
dengan semangat baru 
haruslah hari isnin ini 1 October 2012 
dimulakan dengan memakai skirt baru, 
heeeeeee. from Ina Collection. 
Sape yang berminat sila PM saya :D. 
Semoga perjalanan dan tugas di ZICO 
akan sentiasa lancar dan 
dipermudahkan oleh NYA
insya'allah...aminnnnnnnnnnn



New Spirit.