About Me

Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia
Hope you all will enjoy reading my BLOG yang tak seberapa ni, Baru nak belajar2 buat BLOG sendiri sebagai mengisi masa lapang yang banyak berlalu dengan tanpa berbuat apa2. Hope you guys sudi2 kan lah menjenguk jenguk my BLOG ya. Tak da apa2 sebenarnya pun, but its ALL ABOUT MY FAMILY AND ANGELS of mine [Afiq,Damia,Dina] MASSAGE TO MY ANGELS...... You all are everything for MAMA [be a good kids] and [jadilah anak2 yang soleh dan solehah], berguna pada agama, bangsa, negara [be somebody for your own good]dan jauhilah diri dari perkara2 yg tidak baik ya sayang, itu saja yg MAMA pinta [tak lebih dari itu]. Buat yang TERBAIK utk MAMA ok]. And I promise to give the best for you all.....Mama SAYANG all of you. Please promise me that all of you will be a good kids....:D...Don't be naughty...

Saturday, December 31, 2011

Wrap Up 2011





Wrap up for the 2011...
Setelah dipujuk-pujuk
DAN SETELAH
diBODEK-BODEK, akhirnya
Termakan gak PUJUKAN puan punya blog....
untuk membawa AFIQMIADIA .....
BERLIBUR...LIBUR....
Thank You So Much..........


Genting Highland Theme Park....
Here We Come. Sampei gak ngan 
si chumel KANCIL ku itu...
Sepantas dan Selaju Kanggarooooooo wohhhhhh
Manusia ya amat, cam ulek taik
punyalah ramai umat manusia, al-maklum
Maklum la esok Tahun Baru, ramai yang Coti.




Tunggu Cable Car satu hal, ada la 1/2 jam, 
Then nak sampei ke Theme Park, lagi satu hal
tak per demi THE KIDS, MAMA Relaaa kan ajo
Bukan senang mama nak bawak JENJALAN ni ya KIDS
ni pun sebab MAMA BOS, CIK NEK bagi Tix ke sini
Thanx NEK.....
I'am very HAPPY because of you...
I CAN MAKE MY 3 ANGELs....
VERY ENJOIS and very the HAPPY today.


Kalau tidak mana mungkin MAMA bawak
you alls ke cni ok.....






SAMPEI, jerrr Taman Tema, Nah ambik
Hujan selebat-lebatnya hokeiiiii....
Makan dulu isi porut....
Dina si itam manis dah bising2 laporrr
lepak2 di KFC...sampei HUJAN teduh
Then....here we goooo


Let's GO..GO GO GO for a ride at Theme Park Kids.....
About 5 hours....ok KIDS lets go HOME
semua dah penatttt, letihhh
dan bersungut x nak jalan dah....
ok..ok.... JOM BALIKKKKKKKKKK


Hope you ENJOYING the DAY my KIDS.............


And Lets enjoy the PIC.............






Dan akhirnya....Abang, Kakak n Adik KEPENATAN...
dalam perjalan pulang ke rumah...
tak cayo, cubo nengok pic ni...
sila...sila...sila.....





Friday, December 30, 2011

Cam Nak Patah Pinggang

Patutlah BAPAK dulu setiap kali nak balutkan buku2 sekolah kitorang pasti dia meroyan tapir. Hahaha. teringat peristiwa lama. Asal nak balut buku2 sekolah je BAPAK mula la nak marah-marah hanya kerana buku2 yang tidak berdosa, huhuhuhuhu. Memang KELAKAR lah bila dikenangkan cito lamo. Nah sekarang aku rasa sendiri, walaupun tugas ni dah bermula 5 tahun lalu sejak 2007. Sejak Afiq bermula darjah satu lagi. Mang hai, raso nak patah pinggang ni ha. Buku bukan banyak mana pun, 12 buah jer pun. Macam balut sekotak buku la pulak. Ni baru buku2 Afiq, belum buku2 Mia lagi. Selain membalut buku2 sekolah Afiq, 2nd Task, menglabelkan semua barang2 sekolah Dina dengan tandanama si hitam manis ku ini, Kindie Teacher takut budak2 ni tertukar barang2 sekolah, dari alatulis, bag, kasut, stokin, baju, seluar, bak kata semuanya la harus dilabelkan dengan nama si kenit ni. Done.....lega. start at 9.00pm and finish at 10.30pm. 

Mulai sekarang kena belajar tido lewat dan bangun awal. Start je sekolah nanti jadual tido dan bangun akan sedikit awal dan sebanyaknya yang LEWAT. Dan sebagai seorang yang kaki MEMBUTO, kono la den cubo sikit-sikit yo. Kui, kui, kui. Boleh ke? Demi anak2 dan perubahan ini adalah kerana dan demi melihat Afiq cemerlang di dalam UPSR nya. USAHA itu perlu dan selebihnya Tawakal dan URUSAN TUHAN. Moga segalanya dipermudahkan oleh NYA. INSYA'ALLAH. amin





Mama, we are ready to School soon.....:D

AFIQ pleaseeee.....




At the office 2.00pm
Received a ‘missed call” from HOME

Mia: “mama abang pukul kakak [sambil nangis2]…..

Ya allah, belum pun ½ hari ditinggalkan dah bergaduh.
Abang please take a good care of your 2 sisters.
Please jangan buat MAMA susah hati.
MAMA kat opis ni dah Pressure sangat dengan kerja.
Please abang jangan TAMBAH kan lagiiiiiii
PRESSURE MAMA ni.

PLEASE Abang jangan gadoh-gadoh dengan adik2
PLEASE Abang jangan buat MAMA risau kat opis
PLEASE Abang jaga adik2 baik-baik
PLEASE Abang jangan bagi MAMA PRESSURE……lagi
PLEASE Abang dengar cakap MAMA


AFIQ…..

“PLEASE…PLEASE….PLEASE ABANG
Mama merayu……merayu sangat2 pada ABANG ni…..
Kalau mama mampu, dah lama mama dah hantar
adik2 ke BABYSITTER…….
MAMA tak akan susahkan ABANG untuk TENGOK kan adik2
TOLONG ya ABANG…..x lama sekejap jer……….
MAMA janji, lepas jer keje MAMA akan terus balik rumah”

[“and I wish, aku ada SAYAP 
dan boleh terus TERBANG pulang,
Supaya boleh sampai rumah awal…..
supaya RISAU dan KERESAHAN ini ,
akan CEPAT HILANG dan LENYAP dari FIKIRAN,
Ya’allah lindungi lah anak2 ku’]

I want my old AFIQ...yang dengar kata
yang tak melawan...... :(
ye laaaaa abang dah besar kan..... :(

Cuak Kebebeh





MENCUAK KEBEBEH on 27 December 2011
Lagi satu story on the 27th…. [Tuesday]
Ngeh..ngeh …ngeh….
Hahahaha tajuk…..
Perkataan 2 ni lah yang selalu kuar dari
Mulut my small boss NEK…hahahaha
Entah mana dia dapat 2 PERKATAAN ni
Aku pun tak pernah nak TANYA dia…….
MAYBE……masa dia STUDY LAW dulu kot….
Dia TERJUMPA 2 perkataan ni dalam salah satu buku
Law zaman dolu-dolu kotttttt, tak pernah lak aku tanya.
Jangan marah bossss….. hehehehhe

Ye la mana tak CUAK KEBEBEH nya laaaah kan .
Aku rasa from 6.30pm until 12.00 midnight ada la dekat2
13 belas juta juta juta kali, aku men LOG on
Si SOTONG KURITA yang tidak menari-nari lagi….
APO LAMBEK BONA BULAN  NI huhuhuhuhu
Padahal sok dah start kojo yo……
MENYANGGUP den tak tido-tido lai,
nak nunggu an berito GUMBIRO.
Sekali HAMPEH…. Sampai TERLOLAP den.
Dan tetime ni laaa si SOTONG under CONSTRUCTION….
Pehhhhhhhh MENYIRAPPPP ……..
Sip baik tak TERMIMPI-MIMPI….
6.00 pagi kang dah kono bangun, KOJO……..

Bangun2 tidur sajer, 1st thing is… LOG ON ….
Ehhhh, silap ke , atau MEMANG TERSILAP
Ish biar betul…..ermmmm……..
Ada KESILAPAN ni………
Ehhh tahun lepas lain…..

Sampai jer OPIS, terus GOSSIPING yaa…harus
Ohhhh rupanya my colleagues kata tahun ni lain cikit
They all bagi asing, mano tak MENCUAK den
Leh lak bagi asing2..lelain…..
Eermmmmm

Dan Semalam 28 December  2011 [Wednesday]
Dah potang2 nak balik tu
One of the LITIGATION PARTNER
panggil nak bg “LOVE LETTER”

ALHAMDULILLAH….
Berita gumbira sudah ada di dalam genggaman
Sama jer seperti tahun lepas, Cause this is my 2nd time…..
cuma yang CUAK tu, masuk asing-asing....
SYUKUR……
Sangat-sangat BERSYUKUR…..
Harap2 end January 2012 pun ada GOOD NEW
For me…… insya’allah… :D

Semua ini hanya untuk ANAK2 dan MAK + BAPAK :D


Thursday, December 29, 2011

Bersinggit Singgit....

MOOD ON LEAVE : 27 December 2011

hahahahah 29.12.2011 
[Wednesday, baru nak post this entry]

BERSINGGIT-SINGGIT....
tahu ke aper maknanya :D
maknanya MENABUNG @ MENYIMPAN....
atau IKAT PERUT @...... sorok2 DUIT...
hahahahahha macam-macam la aku ni......

School stuff for the KIDS semua dah READY
School Uniform + Shoes + Bags…
SEMUA dah settled before balik KAMPONG 
untuk longggg HOLIDAY hari tu....
VACATION at Teratak Ab Razak :D
Siap dah hantar to my private taylor, hehehehe 
SSJ untuk jahitkan nametag + badge
Lega banyak semua DAN benda PENTING dah SETTLED.
BERKAT titik peluh menabung sejak awal tahun….

MAK selalu pesan
BERSINGGIT-SINGGIT long, jimat2…
ikek porut..... bukan ikat perut dengan 
tali rafia yaa disitu
ikek perut means....
jangan makan sodap2 kek opis
...hahahahaha
sikit-sikit lama-lama jadi bukit……
Dan dengan Berkat doa MAK jugak
…..semua ni BERHASIL
And at the same time leh lah i BERDIET 
...kuang kuang kuang


TERIMA KASIH MAK…..
dan tak lupa kepada BAPAK ku juga
Berkat Bising-Bising BAPAK, tu ada FAEDAH nya….
Kena Banyak BERSABAR
ALHAMDULLILLAH sesangat,Semua persiapan sekolah 
my 3 Angel untuk Tahun 2012
Telah siap dengan SEMPURNA dan JAYANYA…
TAHNIAH buat diri sendiri.
Sebab apa Tahniah pada diri sendiri…..ekkkkkksss

Selalu nya tahun2 sebelum ni, MAMA selalu 
shopping last minute dan
Kebanyakkan uniform semua dah tak da saiz lorrr
dan..... semua tangkap muat sajor
DAN menangkap LONGGAR sesajor...yooooo

Fuhhhh lega hati MAMA......

KIDS ARE YOUR READY..... :D
YES MAMA.... hehehehhe


Tuesday, December 27, 2011

Still On Leave

Bersiaran dari tilam empok ku
hahahaha, gelak jahatttttt
i still ON LEAVE.....
almost a week....
ingat nak cuti sampai next year, 
mana bisa....anak2 nak masuk sekolah


Between, this year was the 1st year
My BLACK SWEET, SAHIRA DINA
when to KINDIE......
"pre school actually, sekolah kerajaan sajor....."
satu bas, satu jalan, satu sekolah.....
wif her ABANG and KAKAK....


RISAU jugak.....Hope KAKAK will 
take a very GOOD CARE of her ADIK...
while her ABANG attend the KELAS TAMBAHAN......


YA, ALLAH LINDUNGI LAH ANAK2 KU
dari BAHAYA.....dan JUAHILAH MEREKA
dari orang-orang yang JAHAT....aminnnnnnnnnn


ESOK dah keje....
Risau lagi, moga anak2 akan sentiasa 
berada di dalam keadaan yang baik while
MAMA go to WORK.....
THEY have to TAKE CARE themselves at HOME


Moga semua nya SELAMAT...
Tapi hati MAMA akan sentiasa RISAU.....
Bahaya pasti ada di mana-mana kan....


KIDS behave yourself.....
Take CARE each other ok
MAMALOVE YOU...


WELCOME HOME myself to
ZICOLAW.......


so many TASK waiting me there...hohohohoho
and i HOPE there is a very GOOD NEW for me
for this year......setelah berPENAT LELAH
untuk SETAHUN KEBELAKANGAN ini....


MAK BAPAK DOA, MOGA ANAK MU ini
SELALUUUUUU DIMURAHHHHHHKANNNN REZEKINYA....
insya'allah, SEMUA INI dengan IZIN NYA


aminnnnnnnnnnnnnnn





Monday, December 26, 2011

Moh Ke Dusun

Hajat nak balik KL awal pagi2...
Bapak suruh tunggu breakfeast dulu
Nasi Goreng cook by my in law Chef Nizam
Nasi Goreng Kampong Berapi yang sangat LAZAT
di makan bersama TELUR MATO....


Dalam tengah bekpes, sembang-sembang 
adik beradik....Bam ajak ambik buah kat DUSUN 
Balang Bob Mother in Law, Cik Ton....


Cik Ton pun dah pesan banyak kali,
sebelum balik KL datang ambik buah
buah banyak ........ kek baruh tu ha....


Nasib my other half pun sporting nak poi
apo lai, misi menggait....dimulakan.....


Habihhhh belogehhhh annnnnn......
basah ketiakkkkkk.......... hehehehe
Dah lama tidak merasaikan pengalaman
memetik buah-buahan di DUSUN.....
Terima Kasih Cik Zainal dan Cik Ton
Puas makan buah
Manggis, Rambutan, Langsat, Kundang dan Bidaro.....
Manis dan Lazat.....
Seronok Abang and Double D.....
Al maklum this is their 1st Experience.
Atok Razak and Wan Chomel tak do DUSUN....


Cik Ton kata, tahun ni buah menjadi-jadi
Semua pokok buah-buahannya berbuah lebat....
Puas makan siap TAPAU bawak balik KL lagi


Sebelum balik, hilangkan dahaga....
di laman rumah cik ton dan cik zainal.....
DAN, sebelum berangkat balik
Cik Zainal dan Cik Ton siap BERPESAN
"minggu dopan balik laaa lagi...ambik buah"


Insya'allah....
TERIMA KASIH sekali lagi....
bagi kitorang ambik buah-buahan....
yang lebat, MANIS dan lazat itu....:D







MIMA E DAY







Syukur alhamdullilah..syukur sekali lagi
segala PERANCANGAN berjalan dengan lancar
puan punya blog agak kelang kabut
al maklum 1st time cuba benda baru...
orang laen dah lama buat cheq oi
THANX SO MUCH ADIK 
yang telah merialisasaikan IMPIAN kakak mu...
[pasni kalau mati pun tak lah KEMPUNAN sangat]
iaitu membuat hantaran dengan fresh2 flowers......
seronok dapat mencuba BENDA BARU untuk diriku...
my own history...:D 
hahahaha PUAN PUNYA BLOG MEMPOYOS lagiiiiiii
panik gak malam tu bunga tak cukup
esok bangun pepagi mencari bunga lagiiiiiii.........


Tidak lupa kami juga mengadakan doa selamat
dan tahlil for our late 
Nurul Aleya Zara Bte. Rosfazilah
di Teratak kami.....


LEGAAAA......
Hantaran... - ramai puji cantik [hehehe]
Mini Pelamin... [menjadi...jadi]
Buffet Candy...[candy boy yg rajin]
"thanx for helping mama for top up all the candies"
Food..... [most important -ENOUGH]
Tetamu....[balik senang hati dan KENYANG]
pendek kata semuanya ok.....
ALHAMDULILLAH sekali lagi......


THANK YOU SO MUCH
kepada jiran tetangga MAK + BAPAK 
yang banyak membantu
merewang, memasak...
sesungguhnya kami memang kekurangan
PEMBANTU.......terima kasih
saudara-mara yang SUDI hadirkan diri
serta ahli keluarga FM....
yang datang jauh dari MELAKA............


Terima Kasih..Daun Keladi
Tahun Depan JUMPA Lagi.......
Insya'allah dengan izinNYA


CONGRATE MIMA + FARIZ
moga IKATAN ini akan berkekalan
hingga ke JINJANG PELAMIN.........
BAHAGIA SELALU...........






And NOW, lets the PICTURE TALK on my BEHALF..............




















Lepas KENDURI, JOMMMM kemas rumah reramai
esok dah nak balik KL...... :D


and the last2 picture....
sure my boy will MENGAMOK....
larikkkkkkkkkkkkkkkkk
ampunkan mama abang.....huhuhuhuhu


THE CANDY BOY





Cekak Rambut For The Girls

Malam tu lepas dinner...
mama dah x sesabar nak prepare 
the cekak rambut for the girls
my 2 princess pengacau terbesar 
pun sesebok gak nak bantu...
dan malam tu juga mama 
mulakan tugas yang dah 
sebulan lebih mama tinggalkan....
iaitu hahahahaha,
like acu mima always says "MAMA TIGER"
manakan tidak mama sebuk, 
they all sebuk nak guna glue gun yang panas tu...
kang dah kena jari...baru nak menangis.....ish ish ish.....
hahahahaha MAMA TIGER...


Tadaaaa...done.....
Tak sabar juga nak bagi pada 
DHIA as her besday present 
ikhlas dari MAMA LIZA yang tidak seberapa ni...
Hope you like it DHIA
Buah tangan dari MAMA LIZA, 
my handmade.....:D


Esoknya bila MAK KG DHIA datang a.k.a Cik Ton 
terus jer pass kat dia
my AIR TANGAN...........
untuk diserahkan pada DHIA...... :D















Sunday, December 25, 2011

Nak Cari Bunga 10x

Someone please help me.......
The fresh flower is not enough....
I'am really2 in a BIG TROUBLE
The first experiment identified some weaknesses



So, kerja2 menyiapkan HANTARAN CIK MIMA
sudah TERGENDALA di pagi yang hening ini...
apa lagi tidoooo la jawapan nya...
sok pagi nak bangun pepagi mencari bunga...


moga DIA memudahkan URUSAN ku 
di ESOK PAGI....insya'allah amin.....


nak cari bunya...nak cari bunga
nak cari bunga.......nak cari bungaaaaaaaaaaaaa


DIK ESOK KITA CARI BUNGA....ok
kat kuil india.....bunga belambak....


picture ehsan from my bff, "ME GOOGLE"........

Thursday, December 22, 2011

Ditemani Hujan





5.00am gerak from KL
6.45am reach Taman Pilah, Senaling, KP. N9
Perjalanan yang aku rasakan amat panjang
hujan renyai2 menemani sepanjang perjalanan KL-KP
kekadang lebat dan kekadang renyai2 semula


Di Highway perjalanan banyak ditemani lori2 kontena
yang besau2 dan bas2 ekspress yang menlaju gil00000
ontah apo yang dikoja aku pun tak pasti
Saat berselisih, saat itulah jantung ku berdegup
kencang, al maklum.......
kecil benar si kancil ku di sisi mereka....
SERIAU....


Perjalanan yang hanya 1 jam 45 minit
aku rasakan seperti sudah berjam-jam 
aku di atas highway, tapi masih tidak sampai.....


sedang aku leka2 dan leka melayan hati....
Alhamdullillah, perjalanan sudah selamat sampei
hanya TUHAN yang tahu hati ku
yang hanya ingatkan MATI....
itulah perasaan aku setiap kali ingin pulang ke kampong
atau kemana2 yang perjalanan aku rasakan terlalu LAMA..............


Masih HUJAN, gonai2 bak kato OMAK den......
mendung, sejuk dan DAMAI...
HATI ku juga DAMAI di sini


Tidak seperti di KL
Kepala dan bahu ku bagaikan 
memikul BATU BESAR yang amat TERBEBAN
MENGHEMPAP.....
jiwa dan perasaan aku.....
"batu besar ada dalam kapla"


Moga DAMAI ini...milik HATI aku
selamanya......ia selamanya....
SANGAT MENGHARAP agar DAMAI
ini....berterusan bila di KL.....nantiiiiiii


Tapi memang TIDAK la kannnnnnnnnnnnn...


DAMAI, SEJUK...... nak tarik selimut....
tapi BAPAK dah bising2 soh masak....
biasolaaaa, masak lomak cili api...


HEHEHEHHE
daaaa, sebelum OPAK den semakin kuek bebelannya...
baik aku OFF...........larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk







Wednesday, December 21, 2011

6 Days


its a longggggg weekends for ME this week..........




Annual Leave + Public Holiday + Weekends
Yup, its 6 days REST
REST from ZICO
REST from  TASKS
REST from EMAILS
REST from PHOTOSTAT MACHINE
REST from PHONE CALLS
REST from HUGE HUGE files around me
REST FROM WORK.....
REST my MIND......
rest as secretary to NEK [sorry NEK, see you next year]
when i come back to office, you lak on leave kannnnn :D




Tapi ada tugas lain yang menanti 
di KP, N9
as the ENGAGEMENT PLANNER for 
my little sister dot...dot...dot....... CIK MIMA
marah ke buat entry ni, marah laaa x peduli
kenalah balik awal ya
so many TASK waiting for meeeeee........


Pesanan rasmi dari RAR BAM....
RAR BAM, kalau tanya kedai reben, kedai bunga
atau kedai barang2 hantaran.....
RAR SULONG tahu laaaaaa


Tapi, kalau tanya kedai ikan, kedai ayam, kedai sayur 
yang sebelah kiri kanan......kek pasar nun sorry SULONG 
memang tidak ingat loorrrrr.... 
abang ikan, abang santan
nyonya sayor....memang tak fimiliar yang mana satu......


den rabo2 yo lah cari abang 
ikan semilang yang
RAR BAM dah oda to yooooo....
maun semuo orang den tanyo sokkkk
melampau la kalau tak roti poi pasar kan....
buleh yooooooooooooo.....tapi namo nak kona
nyonya sayur favourite ekau, 
abang daging sebolah 
abang ikan idung mancung.....
soorryyyyyyy tak dapek nen nak nolong dooooo


ado 2,3 orang akak santan, yang mana satu
yang mano-mano pun tak kesah la yooo, 
janji santan.....jangan marah haaaaaaaaaa


esok lepas subuh dah  nak gerak
baju dah basuh, baju dah siap packing
coklat dah ambik
baju glamour omak den nak paki kenduri 
pun den dah poi ambik, NGAMUK lak PUAN RAJABEE
kang kalau den tak ambik baju glamarrrr eehhhhh tu.


esokkkkkkkkkkk balikkkkkkkkk kampong
to all my readers and friend
DOA an den yo
solamat balik kampong
solamat balik KOLUMPOOOOO samo......


daaaaa, hupdate pun makin kurang la yo
al maklum puan punyo blog MEMBUZYYYANNNNN
kalau ado maso den HUPDATE la yoooo


daaaaaaaaaaaaa


assalammualaikum ...........