About Me

Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia
Hope you all will enjoy reading my BLOG yang tak seberapa ni, Baru nak belajar2 buat BLOG sendiri sebagai mengisi masa lapang yang banyak berlalu dengan tanpa berbuat apa2. Hope you guys sudi2 kan lah menjenguk jenguk my BLOG ya. Tak da apa2 sebenarnya pun, but its ALL ABOUT MY FAMILY AND ANGELS of mine [Afiq,Damia,Dina] MASSAGE TO MY ANGELS...... You all are everything for MAMA [be a good kids] and [jadilah anak2 yang soleh dan solehah], berguna pada agama, bangsa, negara [be somebody for your own good]dan jauhilah diri dari perkara2 yg tidak baik ya sayang, itu saja yg MAMA pinta [tak lebih dari itu]. Buat yang TERBAIK utk MAMA ok]. And I promise to give the best for you all.....Mama SAYANG all of you. Please promise me that all of you will be a good kids....:D...Don't be naughty...

Friday, September 30, 2011

Welcome October 2011





less than 15 minute from now...
sehelai lagi helaian akan dikoyakkan
October pula mengambil tempat di tahun 2011

sungguh cepat masa berlalu
masa TERAMAT mencemburui kita
January..February...March..April
May..June ...July...August...and 
September....


Perjalanan hidup sama saja
tiada beza.....
tiada perkembangan yang baik
keadaan makin buruk
dari hari ke hari


WHAT WILL HAPPEN NEXT.... 


BEGITU jugalah November dan December
and this is the FATE 





Tahniah Lah Jang

memandang an NABIL ni satu nogori ngan den
den nak sepeking negori la yo
buleh laaa yooooo


Tahniah yo.....
 NABIL - Raja Lawak tolah sah monjadi suami 
kepada ZIRA [betuah la badan]
laaa cam tak cayo yo, nabil dah nikah.....
apo apo pun ....den nak ucap an tahniah lah kek pasangan ni yo
mogo koka ko anak cucu.....


apo lakkkkkk......hehehehe



picture ehsan dari OH BULAN

Hidup Umpama Buku

SHARE this from my best friend.....Sab Patzie...




Manusia seperti sebuah BUKU. 
Cover depan adalah tarikh lahir, 
Cover belakang adalah tarikh kematian. 
Tiap lembar, adalah tiap hari 
dalam kehidupan kita & apa yg kita lakukan.Sekali tertulis, tidak akan boleh di'EDIT' lagi. 
Tapi seburuk apapun halaman sebelumnya, 
selalu tersedia halaman selanjutnya 
yang putih bersih, baru & tiada cacat.

Sama dengan hidup kita, 

Seburuk apapun dahulu, 
ALLAH slalu menyediakn hari yg baru utk kita. 
Kita selalu diberi kesempatan untuk 
melakukan sesuatu yang benar dalam hidup kita setiap hari. :)




note: macamana pulak kalau adalah manusia itu melakukan kesilapan, dan kemudian melakukan kebaikan dan kemudiannya melakukan kesilapan semula...


fikir2kan....renung2kan 
dan selamat BERAMAL

Thursday, September 29, 2011

I thought ......



I thought today is Wednesday babe
Laaaa dah thursday rupanya...
esok dah friday yaaaa sis bro..hohohoho 
CEPAT sungguh masa berlalu


and saturday....dah penuh agenda di SKBF 2, KL
Hari Keusahawanan...
Hari menghabiskan DUIT
sure sure la RM100/- punya terbang...
[mama jangan mengeluh utk anak2 ok, plssss]


Macam2 ado...
dan anak-anak macam2 nak...
tak bagi kang masing-masing protes....
layannnnnnnnnn


A lot of TASK at zico masih belum selesai
ermmmmmm...kerja, mano nan ado ponah eh habihhhhh.....
 and SUNDAY time for me to rest....
a little bit rest for me


and monday, TUESDAY......
life goes on as USUAL babe....
YES... life goes on yaaaaaa




HAPPY WEEKEND TO ALL MY SILENT and NOISY READER 






Zico Merdeka Raya Celebration



Maaf terlambat post about this...
baru jer terjumpa picture2 di FB seorang colleagues
Merdeka +  Hari Raya celebration.....


Last week open house my cousin, kempunan kambing
sampai dah lewat, semua dah bungkus
nak 'karok' pun tidak kan sompek....
rugi rugi rugi .....rugi botoooo datang lambek.


So on that day zico merdeka raya celebration
puan punya blog memang membantai kambing sesajor ok
3x ambik + habiskan kengkawan punyo laiiii
buruk lantak....


KAMBINGnya memang sodap...
masakan tidaklah sampai 3x aku balun.....
ehh...jangan malukan diri sendiri ok, actually 2x jer
hahaahhaaaaaa


Dan tidak ketinggalan my peberet, nasi impit kuah kacang is 
very the WAJIB bila open house ok... kalau ado
kalau nan ado, makan bondo lain la jawap ehhhhhhh


Hilang terus kempunan kambing den...
makan sepuas-puasnya.......
dah tak pandang kiri kanan dahhhhhhh







ni jer yang den rajin, MOOD malas mau upload picture dohhhhh, layan ni aje laaa yaaaaaaaaa

Tetamu Allah

"Panggilan haji
Telah tiba lagi
Menunaikan ibadah
Panggilan Baitullah
Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah"


Kak Lin,

sudah BERPELUANG menunaikan HAJI
Rukun Islam yang KELIMA
Semoga Akak n Mak
selamat pergi dan selamat pulang ke Malaysia, 
insya'allah......
Doakan yang baik-baik untuk Liza ya....
[tetiba sebak pulak] semasa kak lin di sana nanti ya....
Dan semoga mendapat HAJI yang Mabrur... 




amin.....


WANITA


Ya اَللّهُ, mengapa wanita sering menangis?

Jwbnya: Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakan ia sbg makhluk istimewa,
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
KU kuatkan hatinya utk memberi rasa aman,
KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
KU beri dia naluri utk mencintai anak2 dlm keadaan apapun,
KU kuatkan batinnya utk ttp menyayangi walau dikhianati oleh teman,walau disakiti oleh orang" yang ia sayangi
Wanita mahluk kuat, tapi jika satu saat dia menangis itu kerana KU beri dia air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.
"WANITA..KAMU ISTIMEWA"




Wednesday, September 28, 2011

Sehari Bersama ATOK

Last Sunday MAK n BAPAK in TOWN... - 25 September 2011-


Bukan main Damia n Dina memBULI ATOK RAZAK...
ATOK pun melayan jerr....
petang ke OPEN HOUSE "Fantastic Moment Studio"
Hari ni MOOD atok ok, 
ATOK tak marah-marah pun 
"Dina said this"


layan pic we all on the way 
to our last Open House for this 2011 Syawal.......
at Mah Sing Subang.....


[menjakun kejap melihat airasia n firefly aeroplane lalu lalang
x sempat nak ambik gambar, sebab MAMA pun menjakun jugak
dengan my 2 princess.... hahahaha. Mana x menJAKUN, lalu betul2 atas kepalo den ni ha......Kat pantai dalam nampak kereta api, kek cini lain kapal terbang






the "DADIH" ordered by the FMC...TQ

My Late ATOK

AB RASIP AWANG TEH..... 

Buatan Mama

Malam ni, mama nak cuba resepi 
yang baru sahaja mama google di internet
Tadaa...... "Roti John Mama Bosan" diberi nama
sebab mama dah bosan asyik makan nasi....


Bahan-Bahan


Daging orang hahahaha 
[kalau hati dalam banyak hot, sila la cuba daging orang, 
tak banyak sikit je tang peha banyak sikit dagingnya]...
hahahaha just joking babe
DAGING CINCANG 
Bawang besar dan putih dicincang halus
rempah kari + garam secukup rasa 
[lori garam sudah tertumpah]


telur
salad + hirisan tomato


seasoning [sos cili + mayonis + sos lada hitam]
dan semestinya lah roti hot dog....


PANASKAN minyak tumis bawang2
KEMUDIAN masukkan daging, garam dan sebuk kari
kacau sehingga masak dan masukkan garam.....


masukkan daging yang telah masak ke dalam bekas
dan masukkan 3 biji telur.... kacau hingga sebati


panaskan kuali leper kemudian...
ratakan 2 sudu inti yang telah dimasak tadi 
mengikut saiz roti...dan tempekkan rot di atasnya...






tada dah siap...
susunkan salad dan tomati
last sekali, sos cili, sos lada hitam + mayo....


sedia untuk di NGAP.......NGAP....NGAP......






Masalah Teknikal

Disebabkan masalah teknikal tahun lalu
maka, kemasukkan adik ke pra sekolah sudah TERGENDALA
bukan teknikal aper pun, cuma umor adik tak cukup jer.


Tahun ni betul-betul punya
bukan cobaan..cobaan lagi
memang dah CONFIRM
Borang pun mama dah isi
Hanya tunggu 12th November 2011 ni sahaja ...


Tahun Depan 3hb Januari 2012, 
ADIK...dah boleh sekolah
insya'allah....


Tetiba mama sedih, 
mama teringatkan arwah Zara, 
kalau arwah ada, arwah pun dah 
boleh sama2 masuk 
sekolah dengan ADIK....
[Tuhan lebih menyayangi nya]


ADIK, sekolah rajin2 ok...
Bangun pagi jangan nangis.....




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


our late "Nurul Aleya Zara'
you alway in our memories.........


Kojo





Apo itu KOJO
Bekojo lah kito sekuek nyo, berkojo berkojo
Poi pagi balik sonjo.....


Kojo sampai bilo pun tak ponah yang abih.....
aaarrrrrghhhhhhh......
Jang mengoluh, x elok tu...
Kojo tu kan, macam IBADAH gak...


So, muka kena senyummmm sajorrr...
walau hati dalam ada manyak panassss

Tuesday, September 27, 2011

Verangan Sajor

Apa salahnya eden Verangan kan...

sajor jer suko-suko....
setiap manusia ada impian dan harapan kan
jom follow puan punya blog verangan sakan
walaunpun na mungkin jadi IMPIAN....
jom....jom....VERANGAN RANGAN......

king size.... 

leh letak susun dengan teratur my baju2 yg banyak tu....
ruang menonton...




semakin rajin la puan punya blog akan memasak, lagi2 membuat sambal belacan kesukaan ramai tu.....belacan semestinya import dari kuala perlis, baru terangkat......

semestinya my 2 princess room.....pehhhhhh sure tak kuar2 bilik......cantekkkkkk

my hero room, blue semestinya for boy......



Impian





Siapa kata saya tidak berSYUKUR dengan apa yang saya ada sekarang ni.
Saya sangat-sangat BERSYUKUR dengan apa yang saya ada sekarang ni
I'am SUFFER for almost 10 years and NOW...


I'am very THANKFUL to HIM.... 
DIA memang maha PEMURAH< PENGASIH > dan PENYAYANG
sangat berbahagia dengan 3 anak yang banyak kerenah..... 
[perlu banyak bersabar dengan mereka]
pelbagai rintangan membesarkan mereka, 
For me enough la, i have 1 boy and 2 girls, sekarang hanya masa untuk 
MEMBESARkan they all dengan penuh kasih sayang dan sehabis BAIK
dan SEBAIK mungkin juga dengan izin dariNYA.......


1st Sem.... for me telah sedikit berJAYA
lahirkan, besarkan mereka dan menyekolahkan mereka
walaupun dalam cara yang sangat sederhana
dan serba kekurangan......


[sorry kids banyak benda yang tidak dapat MAMA tunaikan sepenuhnya]
belum 2nd, 3rd, 4th, 5th and final Sem....
[mampukah MAMA ke peringat yang seterusnya....
rasa takut MAMA untuk melalui nya
baru je lepas certificate....jauh lagi perjalanan MAMA
Diploma, Degree, Master dan seterusnya PHD.......
uhhhhhh....


Saya juga sangat2 bersyukur dengan my small little house 
dapat berteduh dari panas dan hujan......
dan sangat2 berSYUKUR juga dengan
my small little car, si KANCIL yang banyak berjasa 
pada saya dan anak2.......


AND the most IMPORTANT is ....
saya ada PEKERJAAN, tanpa pekerjaan
tak mungkin saya dapat merialisasikan semua-semua yang di atas......


"yalah...money is everything kan, without money, 
masakan saya bisa...berbuat apa2"


saya SAYANG PEKERJAAN saya.....
Saya ENJOY dengan pekerjaan saya, walaupun pelbagai
DUGAAN dan RINTANGAN di situ.....


YA'ALLAH 
PERMUDAHKANLAH segala 
URUSAN harian ku
berikanlah aku KESIHATAN yang BAIK jua......


amin......................

Sunday, September 25, 2011

Wanita berambut afro terbesar dunia

 WOW...meniaga manusia lebih baik daripada meniaga UNTA...<<<<<WOW>>>>>>>
hahahaha




NEW ORLEANS, Amerika Syarikat (AS) - Ramai suami dan teman lelaki gemar mengadu bahawa kaum wanita mengambil masa terlalu lama untuk berdandan, lapor sebuah akhbar semalam.
Namun, bagi seorang wanita di sini, Aevin Dugas, dia terpaksa mengambil masa dua hari untuk mencuci dan mengeringkan rambut kerinting afronya.
Dugas, 36, merupakan pemegang rekod dunia Guinness Book of Records untuk kategori rambut afro asli terbesar di dunia.
Dia yang merupakan seorang pekerja agensi sosial, mengambil masa 12 tahun untuk menyimpan rambutnya hingga setebal 1.32 meter.
Dugas pernah menangis di lapangan terbang selepas pihak keselamatan AS memeriksa rambutnya untuk memastikan tiada bahan letupan disembunyikan di dalam 'mahkota' wanita itu. - Agensi


SUMBER : HARIANMETRO......Ahad

Harap Bukan Yang Terakhir



Weekend...weekend...ia datang dan pergi
dengan PANTAS....

Malam ni ada OPEN HOUSE invitation
for the last last week of SYAWAL year 2011
Harap bukan Syawal dan open house terakhir buat ME....
[ini semua ketentuanNYA]

This morning kena bangun awal...
Ada rezeki lebih, ALHAMDULLILLAH
kepada si ...... yang sudi dan menyudikan ...hahahaha
At 7.00am, siapkan DADIH tu, separuh dah siap malam tadi
SIAPkan tempahan dadih for someone OPEN HOUSE
Thanx sebab sudi MENEMPAH dadih daripada AKAKkkkkkkk OK....
130 cups.... done on time....


My BELOVED BAPAK in the house today....
So, jadual makan untuk hari ni kenalah complete
Kalau i anak beranak, ada jer yang we all skip...skip...

9.30am - Breakfeast
2.00pm- Lunch
6.00pm- Hi Tea
8.00pm- OPEN HOUSE for our Dinner.....

Bapak memang tak leh makan lambat....
Biasalah kesihatan bapak pun tidak berapa mengizinkan....
Makan mesti kena on time.....
Bila duk umah i ni, BAPAK ok jerrr...
salah satu penyakit marah2nya pun, langsung tidak appear
hehehehe......

ok jer main ngan cucu-cucunya Damia n Dina.....
ATOK kena buli, hehehehee......

Hari minggu yg mendung dan nyaman
Makan+Tido+Makan+Tido
esok dah mula jadual seperti biasa
Abang n Kakak ke sekolah,
MAMA dah mula tugasan di OPIS [Task yang MENGGILA]
My other half dan Adik...dok umah diam2.....
[my other half jangan lupa cook for our lunch n dinner k......]

ok cau....malam ni ada OPEN HOUSE at Subang
sure balik lambat......


Saturday, September 24, 2011

Maaf Kan SAYA Ya





Bukan Tak Sudi... Dan Bukan Sengaja......


"Eh Za, sabtu ni akak ada buat kenduri sikit, dtg ya umah akak kat Rawang"
"Dik, akak ada buat OPEN HOUSE, jemput ya datang, x jauh SETAPAK je"
"Kak Liza, saya ada buat OPEN HOUSE + Besday Party anak saya yang pertama, jemputlah datang"
"Harap kengkawan dapat luangkan masa ke teratak kami di SENTUL, ada makan2 sikit"
"Liza, jemput datang umah mak mertua aku kat KAJANG, ada kenduri kesyukuran, datang tau"
"Kliza, kenduri kawin abang saya datang tau, x jauh SHAH ALAM jer, mai tau"
"Liza, ni nak menjemput, 2 minggu lagi ni, majlis perkahwinan saya, kat SINGGAHSANA, dtg ya"
"Wei adik aku kawin kat MELAKA, bulan 12 ni, dtg tau, bukan jauh pun , 2 jam jer drive"

"Raya jangan lupa datang rumah ya,....
"Dimaklumkan kawan kita MASZ telah dimasukkan ke HUKM, Cheras...bla...bla...blaa...."
"Mak...saya masuk hospital pembedahan, datang la jenguk2"
"Dijemput kengkawan ke majlis harijadi dan kesyukuran anak perempuan kami di Bukit Angkasa"
"mak ngah ada buat kenduri arwah sikit, balik la kampong minggu depan"
"Rose, aku buat OPEN HOUSE sekali dengan cukur jambul anak aku minggu ni, jemput dtg, belakang umah je, tak jauh"
"Ros, dtglah umah aku kat klang lama, mak aku nak gi Haji la, minggu depan, ada keduri sikit"
"Long, jemput MAK n BAPAK kat seremban"
"Long jom balik kampong minggu ni, sajer lepak2"
"Kak, kita gi holiday nak, Port Dickson, ngan HBK, SAM and NEK"
"Kak, jom, kita lepak dulu minum2 kopi jap"
"kak, malam ni kita gi karaoke nak"




Dijemput, diundang, di pelawa, dipersila......
MAAF saudara mara, MAAF kengkawan semua....
Bukan sengaja tak nak datang.....
Bukan sengaja nak tolak semua.....
Bukan sengaja tak penuhi PEMINTAAN 
ANDA SEMUA yang saya amat2 sayangi...
DAN SAYANG saya pada anda semua
sangatlah IKHLAS dan JUJUR dari hati......


Memang kekadang, JEMPUTAN dan pelawaannya hanya 
sekangkang kera jer JARAK nya


TERIMA KASIH kerana sudi 
JEMPUT  dan ajak saya.........


Kalau ditulis ALASAN2....NYA...
di sini........
Alahai, banyak sangat alasan kau"


I WISH ...and I HOPE ...
I can fulfill all the INVITATION......
Bukan diSENGAJAkan...
banyak sangat halangan dan rintangan......


Kalau saya tulis DUA jer sebab ni, 
sure korang akan maki hamun saya
tapi itulah hakikatnya....hanya 2 sebab ni...
semua JEMPUTAN tidak aku hadiri.....
hanya atas 2 sebab ini sahaja....


* tapi tak lah tak datang satu pun jemputan, 
ada gak la, tapi sangat-sangat-sangat-sangat-sangat TERHAD.......
dalam 50 jemputan, adalah 1 jer yg aku attend
TERUK kan saya....
tapi ni semua bukan KEHENDAK saya
tapi kekadang itu VISA juga susah mau dapattttttttttt



Wednesday, September 21, 2011

Abang dah Balik

Alhamdullillah, 
Abang dah balik rumah dengan selamat
beriya-iya cerita kat MAMA, 
experience di sana
ABANG dapat melepasi 
segala halangan dengan baik
PASSPORT PERYERTAAN... nya 
berCOP LULUS semua TUGASAN
TAHNIAH......



LEGA MAMA.......
Abang balik dengan SELAMAT.....



Tuesday, September 20, 2011

Dasat Dasat

Saya sangat terpegun...
Dasyat...kan hantaran-hantaran zaman2 ler ni.
Pehhhhh.... kalau berUWANG, 
apo salah ehhhhh
Ikut periuk dan kerak nasi masing-masing la kan
kalau mampu apa kesah... kan kan kan


ada sesiapa nak hadiahkan saya benda ni....teringin gakkkkk[jangan mimpi ya puan punya blog, dalam mimpi pun jangannnnnn yooooooooo...hahahahhaaaaa]

Redho Adalah Sebaik-baiknya





Kadang-kadang kita berdoa ...


untuk kuat tapi kenapa banyak dugaan.


kadang-kadang kita minta yang baik-baik....

tapi masalah pula yang timbul.



kadang-kadang kita minta bahagia...

tapi hura-hara pula datang.

Dugaan menjadikan mental kita kuat....

Masalah menjadikan kita berfikir...
Huru-hara menjadikan kita tabah...
Hebat kan Allah...
semua ada hikmah...

2 Hari Abang Bermalam di Hutan



memang susah nak dapatkan picture ABANG yang betul2....
ABANG memang tak suka bergambar, 
susah norrrrr nak suh dia posing....



tengahari tadi, hati MAMA tidak tenang
dup dap dup dap...
risau hati MAMA


call my other half....
Damia n Dina tengah tidur....
baru jer call MAK kat kampong
MAK BAPAK sehat2 jer

terus teringat kan ABANG....
CAMNER ???????

ABANG, tido lam hutan
MAMA, harap 
ABANG can adapt to sleep in the forest.....
ABANG mungkin tak ingat, 
tapi sejak abang berusia 3 bulan lagi mama dah bawak 
ABANG bermalam a.k.a bercamping di hutan


Now, your already 11 years old, abang dapat rasakan suasana sebenar
hope you like it...... this is not your 1st time experience kan BANG....
MAMA dah banyak kali jugak bawak abang 
dan adik2 BERcamping2 ni kan


tengahari tadi sempat MAMA berSMS ngan guru yang bertugas 
menjaga keselamatan abang, Cikgu AzlanShah....
Cikgu AzlanShah kata, semua nya baik2 jer di sana
Alhamdullillah.... legaaaa sedikit hati MAMA ni
esok dia akan hantar abang terus ke rumah...


ABANG semoga selamat sampai di rumah ya...
see you tomorrow abang...take care....
MAMA sentiasa doakan KESELAMATAN Abang


Lots of LOVE...mama